Rujukan sirah Nabi ada lima: 

Al-Quran

Al-Quran hanya menyebutkan sesuatu yang benar. Ia tidak menyebutkan sebarang pembohongan atau kesilapan. Oleh itu ia menjadi rujukan utama di dalam pendidikan sirah Nabi SAW. 

Al-Quran telah menggambarkan kepada kita tentang kehidupan Nabi SAW sebelum diangkat menjadi Nabi, ketika dilantik sebagai Nabi, penentangan antara Nabi dan para musyrikin Mekah, perbualan antara Rasulullah dan para musuh baginda, dakwaan-dakwaan serta celaan musyrikin terhadap agama yang dibawakan Nabi Muhammad, cerita sebahagian musyrikin yang memeluk Islam dan lain-lain. 

Ia juga menyebutkan kehidupan para sahabat Nabi yang sentiasa teguh bersama Nabi SAW di dalam apa jua situasi. Disebutkan perjuangan mereka, keikhlasan serta pengorbangan dalam mengangkat agama Allahdan sebagainya. 

Antara yang jelas dan sentiasa disebutkan ialah, pendidkan sirah di dalam al-Quran jelas dengan wujudnya ayat Makkiyah dan al Madaniyyah. 

Al-Quran juga menyebutkan pendirian-pendirian pelbagai puak di dalam menerima atau menolak agama Islam. Golongan yang paling besar yang disebutkan di dalam al-Quran ialah Yahudi, Munafik, dan orang-orang beriman di medan perang badar, tabuk, khandak, hudaibyah, dan lain-lain.

Sehingga akhir, Allah menyimpulkan kehidpan para sahabat Nabi SAW:

مِّنَ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ رِجَالٞ صَدَقُواْ مَا عَٰهَدُواْ ٱللَّهَ عَلَيۡهِۖ فَمِنۡهُم مَّن قَضَىٰ نَحۡبَهُۥ وَمِنۡهُم مَّن يَنتَظِرُۖ وَمَا بَدَّلُواْ تَبۡدِيلٗا ٢٣
23. Di antara orang-orang yang beriman itu, ada yang bersikap benar menunaikan apa yang telah dijanjikannya kepada Allah (untuk berjuang membela Islam); maka di antara mereka ada yang telah selesai menjalankan janjinya itu (lalu gugur syahid), dan di antaranya ada yang menunggu giliran dan mereka pula tidak mengubah (apa yang mereka janjikan itu) sedikitpun.
[Al-Ahzab: 23]

Kitab-kitab Hadis

Hadis dalam apa jua keadaan berperanan sebagai rujukan kedua di dalam agama ini selepas al-Quran. Ia mempunyai kekuatan yang sangat hebat dalam mengukuhkan sesuatu isu. Ia mampu menganalisa sesuatu kenyataan dengan ilmu mustolah dan jarah wa ta`dil sehingga membahagikannya kepada Sahih, Dhoif, dan Palsu. 

Namun, penyusunan kitab hadis tidak dibuat sepertimana penyusunan kitab sirah. Ia banyak disusun dengan bab-bab fikah sehingga menyebabkan sukar dalam mengenal pasti susunan waktu kejadian.

Kitab-kitab Sirah dan at-Tarajum

Antara kitab sirah yang ilmiah dan sesuai dijadikan panduan adalah kitab sirah Ibnu Hisyam. Ia adalah ringkasan ilmiah yang telah dibuat oleh Ibnu Hisyam daripada kitab sirah yang awal iaitu Ibnu Ishaq yang terkenal dengan sikap at-Tasyayu` bahkan sebahagian muhaddisin melebel Ibnu Ishaq sebagai syiah rafidhah.
Ibnu Hisyam menyebutkan di dalam permulaan kitab beliau: 

: وأنا إن شاء الله مبتدئ هذا الكتاب بذكر إسماعيل بن إبراهيم ومن ولد رسولَ الله صلى الله عليه وسلم مِنْ وَلَدِه وأولادهم لأصلابهم، الأول فالأول من إسماعيل إلى رسول الله صلى الله عليه وسلم وما يعرض من حديثهم وتارك ذكر غيرهم من ولد إسماعيل على هذه الجهة للاختصار، إلى حديث سيرة رسول الله صلى الله عليه وسلم، وتارك بعض ما ذكره ابن إسحاق في هذا الكتاب مما ليس لرسول الله صلى الله عليه وسلم فيه ذكر ولا نزل فيه من القرآن شيء وليس سببا لشيء من هذا الكتاب ولا تفسيرا له ولا شاهدا عليه لِما ذكرتُ من الاختصار، وأشعارا لم أر أحدا من أهل العلم بالشعر يعرفها وأشياءَ بعضها يشنُع الحديث به، وبعض يسوء بعضَ الناس ذكرُه، وبعض لم يقر لنا البكائي بروايته، ومستقصٍ إن شاء الله بما سوى ذلك منه بمبلغ الرواية له والعلم به.
Pada kitab Ibnu Hisyam juga tidaklah selamat sepenuhnya. Sebahagian besar daripada buku Ibnu Hisyam ialah petikan kata-kata Ibnu Ishaq. Maka apa yang disampaikan daripada kitab ini juga dikritik dan dinilai semula oleh para ulama. Tiada ulama yang mengatakan Ibnu Hisyam itu Syiah tetapi yang mengatakan Ibnu Ishaq sebagai syiah itu terlalu ramai. 

Demikian juga kitab Tabaqat al-Kubra oleh Ibnu Sa`ad. Ibnu Sa`ad ialah seorang sunni yang tidak dipertikaikan. Tetapi dia sering mengambil hadis daripada al-Waqidi (207H)yang terkenal sebagai pendusta besar.
  • قال عنه الإمام الذهبي : محمد بن عمر بن واقد الأسلمي، مولاهم الواقدي، المديني، القاضي، صاحب التصانيف والمغازي، العلامة الإمام، أبو عبد الله، أحد أوعية العلم "على ضَعْفه" المتفق عليه. ولد بعد العشرين ومئة. وطلب العلم عام بضعة وأربعين، وسمع من صغار التابعين، فمن بعدهم بالحجاز والشام وغير ذلك.
وجمع فأوعى وخَلَطَ الغَثَّ بالسَّمين، والخرز بالدر الثمين، فاطَّرحوه لذلك، ومع هذا فلا يستغنى عنه في المغازي وأيام الصحابة وأخبارهم واستقرّ الإجماع على وهن الواقدي. لا شيء للواقدي في الكتب الستة إلا حديث واحد عند ابن ماجة.
  • عبد الله بن علي بن المديني عن أبيه قال: عند الواقدي عشرون ألف حديث لم أسمع بها، ثم قال لا يروى عنه وضعَّفه.
  • قال أبو داود: لا أكتب حديثه، ما أشك أنه كان ينقل الحديث، لا ينظر للواقدي في كتاب إلا تبين أمره فيه، روى في فتح اليمن وخبر العنسي أحاديث عن الزهري ليست من حديثه. وكان أحمد لا يذكر عنه كلمة.
  • قال عنه يحيى بن معين في تاريخه :685 ـ والواقدي : ليس بشىء.
  • يونس بن عبد الأعلى: قال لي الشافعي : كتب الواقدي كذب.
  • الجوزجاني: لم يكن الواقدي مقنعا، ذكرت لأحمد موته يوم مات ببغداد، فقال جعلت كتبه ظهائر للكتب منذ حين.
  • قال النسائي: المعروفون بوضع الحديث على رسول الله صلى الله عليه وسلم أربعة ابن أبي يحيى بالمدينة، والواقدي ببغداد، ومقاتل بن سليمان بخراسان، ومحمد بن سعيد بالشام.
  • قال البخاري : سكتوا عنه، ما عندي للواقدي حرف، وما عرفت من حديثه، فلا أقنع به.
Antara kitab tarajum yang menjadi panduan juga ialah Al-Isobah fi tamyiz bainas Sahabah. Siyarul A`lamun Nubala’ dan sebagainya.

Kitab-kitab ad-Dalail, asy-Syamail, al-Mu`jizat, dan al-Khasais

Kitab-kitab ini juga memberi perana dalam penulisan daan pendidikan sirah. Tetapi ia tidak bersifat menyeluruh.

Antara kitab-kitabnya ialah ad-Dalail oleh al-Baihaqi, al-Syamail oleh at-Tirmizi, al-Khasois al-Kubra oleh As-Suyuti.

Kitab Sirah Moden

Antara kitab sirah moden yang meenjadi rujukan ialah Fiqhus Sirah anNabawiyah oleh Munir Muhammad Ghodban, Fihus Sirah oleh Said Ramadhan al-Bouti, ar-Rahiq al-Makhtum oleh Sofiyurrahman, dan lain-lain.